Waarom je sales uitbesteden juist goedkoper kan zijn

Je sales uitbesteden is iets wat je als organisatie liever intern geregeld ziet. Wellicht hanteer je bepaalde targets om je salesteam te motiveren én om doelen te zien bereiken. Maar worden deze doelen gehaald en zie je veel nieuwe business binnenstromen? Vraag je je met regelmaat af waarom doelen niet worden gehaald, ongeacht de nieuwe investeringen die je doet? En zie je graag uitkomsten om dit eindelijk gevuld te zien? Het gaat hier om een verbeterde aanpak, een aanpak die je minder tijd, energie en geld gaan kosten dan je voor ogen had, namelijk met je sales uitbesteden.

Maar waarom is het uitbesteden van sales dan goedkoper, wanneer het duurder klinkt? Je zou nu wel denken dat ‘uitbesteden’ ansich al zorgt voor meer kosten. Nou, ik ga je uitleggen waarom dat niét het geval is. Laten we starten bij het begin.

Met sales uitbesteden raak je de juiste snaar

Nieuwe business aanreiken is van groot belang om nieuwe klanten te binden aan je merk. Met als gevolg dat er een duurzame relatie kan ontstaan. Wanneer één van je ondernemingsdoelstellingen zijn om groei te realiseren, zal er gekeken moeten worden naar expertise en capaciteit. Daarvoor heb je het salesteam, dat voldoet aan die begrippen. Je zou denken dat het overbodig is, je sales uitbesteden. Zij behoren nieuwe afspraken te maken die leiden tot een nieuwe klant. Althans dat hoop je. Maar niks ligt zo ver van hun bedshow dan die koude sale op te pakken, ‘een telefoontje’ te houden met een interessant bedrijf.

Het begint al bij het eerste telefoongesprek. Ze krijgen eerst een receptioniste of secretaresse aan de telefoon, die steeds meer als poortwachter wordt opgeleid. Wat inhoudt dat je Salesverantwoordelijke met een krachtig en overtuigend verhaal moet komen om überhaupt de juiste persoon te mogen spreken. Daarbij zie je vaak dat na het eerste gesprek opvolggesprekken komen, ook meer dan één vanwege tijdgebrek en drukke agenda’s. Wat inhoudt dat geduld, plannen en doorzettingsvermogen de doorslag geven. Na een lange reis bevind je je met geluk bij de juiste persoon en dan moet je je klaarstomen voor je pitch om hem of haar te overtuigen van je product of dienst. En zo zijn we gauw alweer wat dagen of zelfs weken verder.

Besef dat je je sales blij maakt met de sales uitbesteden

Je saleskrachten gaan niet gelukkig worden van die nog koude sale, ze zouden enorm gelukkig worden wanneer jij vertelt dat jullie de koude sales uitbesteden. Zij worden niet warm van de ingewikkelde poortwachters, waarbij ze een mooi verhaal moeten houden om verder te komen. Het zit niet in hun aard om te plannen, geduldig te blijven en vanuit een telefoongesprek te gaan doorzetten. Laat staan om uiteindelijk gemotiveerd een pitch te geven. Ze zijn uitgebuit wanneer ze die beslissingsbevoegde spreken, waardoor de sales de klus niet klaart. Vaak pakken ze de telefoon niet op om koude acquisitie te doen. De afspraak blijft uit, new business gaat verloren. Tijd is geld, targets blijven op de ondertoon. Je sales uitbesteden klinkt dan ineens veel luchtiger dan voorheen.

Sales uitbesteden goedkoper

De sales uitbesteden oftewel koude acquisitie is een vak apart. Je moet de juiste mensen erop zetten om daadwerkelijk te kunnen scoren. Mensen die bovenstaande als een spel zien, een tweede natuur hebben voor het vak, die binnen een getraind team samen graag nieuwe business willen aanreiken. Zij doen dit werk graag, niet even tussendoor, maar elke dag, een paar uur lang. Je hebt een team nodig die weet wanneer er geïnteresseerde klanten zijn, die kunnen vertellen wat een X aantal telefoongesprekken oplevert voor je bedrijf. Waar warme leads worden gegenereerd, oftewel geïnteresseerde prospects. Hier wordt je salesteam dus wél gelukkig van want ze kunnen meteen een hand schudden (of een ellenboog geven in geval van onze coronatijd). Vervolgens warme gesprekken voeren. Je sales uitbesteden resulteert in meer new business, omdat je tot de conclusie bent gekomen dat het een vak apart is en dus ook om een andere aanpak vraagt.

Waar kan ik het beste mijn sales uitbesteden?
Je sales uitbesteden laat je door een organisatie doen die een hecht, professioneel en vast team heeft, die samen met jou het liefst willen scoren. Door onze QuickScan kunnen wij een prognose stellen wat de saleskansen voor jouw organisatie betekenen. Benieuwd? Laat het ons weten.