Zo voer jij een effectief verkoopgesprek

Tijdens een verkoopgesprek wil je uiteraard verkopen, maar stel jezelf eens de vraag ‘Hoe verkoop ik meer?’. Immers, het verhogen van de conversie -zelfs tijdens een verkoopgesprek en hopelijk een deal- is winning. In deze blog deelt Movements Marketing drie tips om niet alleen te verkopen, maar ook om meer te verkopen! En verkopen begint met het voeren van een effectief verkoopgesprek. Dus hier gaan we!

1. Houd structuur

Een positief verkoopgesprek begint met structuur. Met andere woorden: structureer je verhaal van begin tot eind… zorg voor een duidelijke verhaallijn met een probleemstelling en een afsluiter. Dus verdiep jezelf in de mogelijke problemen van de prospect. Waarom? Omdat achtergrondkennis voor waardering zorgt. Maar hoe kom je aan achtergrondkennis? Door de luisteren. En luisteren begint al tijdens een kennismakingsgesprek. Vandaar ook dat het maken van aantekeningen een must is! Tegenwoordig zijn er tal van manieren om online of digitaal notities te maken; ga na wat voor jou het fijnst werkt. Zorg er tenslotte voor dat je tijdens het verkoopgesprek alle verkoopargumenten behandeld en sluit gerust af met een concreet voorstel.

Wees voorbereid

Een verkoopgesprek en mogelijke bezwaren vanuit jouw prospects gaan hand in hand, maar wees voorbereid door deze voor zover mogelijk op papier te zetten en met argumenten te weerleggen. Oftewel: voorkom dat je stilvalt wanneer de klant op- en aanmerkingen aankaart en ontzorg hem of haar zoveel mogelijk.
Note: zorg ervoor dat je sowieso de volgende vragen beantwoordt ‘Wat maakt jou anders (vergeleken met anderen)?’, ‘Waarom is jouw product of dienst duurder?’ en ‘Wat doe jij om de overgang van oude producten of diensten naar die van jou zo stressvrij mogelijk te laten verlopen?’

Ga ervoor!

Een beetje verkoper sluit een verkoopgesprek af met een voorstel of concrete deal. Zorg dus voor een deal door het aanbieden van een duidelijk product of dienst en wees transparant over de voordelen en de prijs. Laat afsluitende zinnen achterwegen die ruimte overlaten voor twijfel zoals ‘Laten we naderhand nog even bellen’ en ‘Laat het verhaal even inzinken en dan…’. Ga in plaats daarvan direct over tot jouw concrete deal en voeg eventueel een korting toe als de partij tegenover jou direct beslist.

Wil je meer inzicht in jouw marketing en sales en mik je op betere resultaten? Laten we met elkaar in gesprek gaan! Het is verbazingwekkend wat er kan gebeuren onder het genot van een kopje koffie…