4 redenen waarom B2B Telemarketing in 2021 aanslaat

De meningen over Telemarketing zijn duidelijk aanwezig en vaak staan ze in een negatief daglicht. Toch merken we een kleine kentering. Deze tijd vraagt naar meer inzichten en een verbeterde aanpak. We zijn namelijk meer beperkt in waar we kunnen en willen staan. Grote evenementen zoals: beurzen, netwerkbijeenkomsten en andere bijeenkomsten zijn gecanceld, waar we hopen op meer business. Toch moeten we acquisitie doen. Gelukkig bestaat er online marketing, maar daar mogen we niet alleen op varen. Telemarketing wordt meer dan ooit belangrijker en slaat een nieuwe dimensie in.

Telemarketing 4: Maak het meer persoonlijk, internet is groots, anoniem en geeft afstand.

Leer je klant kennen! Door een telefoongesprek bied je een luisterend oor, dit noemen we consultatieve telemarketing. Er kan zoveel meer geluisterd, gevraagd en gezegd worden dan in al je onlineactiviteiten. Je gesprek is persoonlijk en creëert een band, waarbij die persoon eerder geneigd is om je product of dienst af te nemen. Ook is deze aanpak directer, want je zou zomaar meteen de juiste persoon te pakken krijgen.

Een telefoongesprek levert waardevolle informatie op. Met dit gesprek bouw je en relatie op, waarmee de eerste stap van de prospect in jouw sales funnel is gezet. Bovendien heb je met telemarketing geen last van technische afhankelijkheid en moeilijke algoritmes van zoekmachines.

Telemarketing 3: versnelling 6 in je aankoopproces/ journey

Binnen de marketing zijn er zeven fases in de klantreis, oftewel customer journey. Per fase is er een ontwikkeling binnen dit klantproces, waarbij er in fase één een behoefte wordt gecreëerd. Verder in fase vijf heb je de opdracht binnen en in fase zeven is je klant zo tevreden dat hij je naam kan dromen. In between fasen twee en vier heb je de oriëntatiefase welke overduidelijke online plaatsvinden. Met telemarketing versnel je door persoonlijk contact fase één, twee en drie in de aankoopbeslissing, waarbij je in fase vier ben je in staat middels een persoonlijk gesprek de prospect te overtuigen om voor jouw product of dienst te gaan.

Telemarketing 2: Rechtvaardig it is. Weet met wie je spreekt!

‘Google is your friend’. Is dit rechtvaardig volgens de nieuwe AVG?
De AVG verwoord dat je een gerechtvaardigd belang moet hebben: “ Een gerechtvaardigd belang kan een ondernemersbelang zijn, bijvoorbeeld voor statistieken of om klanten aan te kunnen trekken. Er moet bij deze grondslag altijd een afweging worden gemaakt tussen het belang van de verantwoordelijke (de onderneming meestal) en de belangen en grondrechten van de betrokkene. Oftewel, het verwerken van persoonsgegevens op deze grondslag mag niet een te sterke inbreuk maken op de privacybelangen van de betrokkene.”

Dit betekent dat het rechtvaardig is wanneer jij als organisatie de belangen moet nastreven.

Gewoon bellen kan? Bellen valt niet onder de AVG-wetgeving. Bellen valt onder de Code Telemarketing. Deze wordt gelukkig gerespecteerd. Een eenmanszaak of een natuurlijke persoon raadpleeg je altijd het belmenietregister.  

Telemarketing 1: Offline geeft de perfecte aanvulling van online, maar ook andersom

Alle marketing gerelateerde inspanning, search optimalisatie, social media en nieuwsbrieven creëren verkeer op je website. Van al die geïnteresseerd komen vaak maar een aantal écht geïnteresseerde oftewel leads binnen. Je ziet hier graag meer groei in, maar dit blijft gauw uit. Door telemarketing in te zetten naast je onlineactiviteiten, ga je zien dat je de gehele leads een enorme boost geeft.

Zo vis je niet in dezelfde vijver dan de concurrentie. Je doelt op de andere vijver waar telemarketing een nieuwe slag maakt. Je gaat jouw doelgroepen proactief benaderen, duikt tegelijk verder in de latente behoeftes om verder data te verrijken en daar weer meer klanten uit te halen. Alles gaat om kwaliteit, en geef die verdieping in je salestrajecten. Je kan gewoonweg meer leads binnenhalen om organisaties te benaderen die graag in aanmerking komen met jouw dienst of product.

Lees ook: waarom sales uitbesteden juist goedkoper kan zijn